Ielūkosimies “Dzejas, dejas spogulī”

 

Raiņa māja Berķenelē 2024.gada 13.un 14.septembrī aicina uz vairākiem pasākumiem, kas tiek īstenoti, atzīmējot Dzejas dienu un popularizējot brīvdabas deju tradīcijas.

   

Piektdien, 13.septembrī Dzejas dienas Raiņa mājā Berķenelē.

Plkst. 17.30 ikviens ir gaidīts uz tekstilmākslinieces Gintas Kristjansones personālizstādes “Vārdene” atklāšanu. Savukārt plkst. 18.00 Amatu darbnīcā “Klēts” plānota grāmatu maiņas skapīša atklāšana ar dzejnieci Lindu Kilevicu. Lielajā klētī no plkst. 18.30 notiks literāri muzikāla tikšanās ar dzejnieku un mūziķi Artūru Uškānu. Vakars noslēgsies ar pastaigu Berķeneles pusmuižas dārzā, kur būs apskatāma fotostudijas “Ezerzeme – F” izstāde “Raiņa dzejolis fotogrāfijā” un vides objektu ekspozīcija “Prieki visās gadskārtās”. Visa vakara gaitā būs pieejama Raiņa mājas Berķenelē bērnistaba, kur bērniem tematiskas rotaļas un aktivitātes vadīs pedagogi. Paralēli norisēm visu vakaru darbosies arī dzejas tējnīca, kur ikviens, izpildot kādu Ilūkstes bibliotēkāru sagatavotu uzdevumu, varēs nogaršot ābolmaizi un tēju. Dalība visās aktivitātēs ir bezmaksas.

 

Sestdien, 14.septembrī tradicionālo deju (polku) meistarklase Augšdaugavas novada Kultūras centrā “Vārpa”.

Ikviens, kam interesē folkloras deja, ir aicināts uz deju meistarklasi un lekciju, ko vadīs horeogrāfiskās folkloras speciāliste Dace Smirnova. Pasākums notiks Augšdaugavas novada Kultūras centrā “Vārpa” no plkst.9.30 līdz 13.00. Meistarklasē īpaša vērība tiks pievērsta tradicionālajām polkām, kas saistītas ar kāzu dejām, rudens laiku. Dalībai meistarklasē ir iepriekšēja pieteikšanās līdz pirmdienai, 9.septembrim, aizpildot google anketu šeit: https://ej.uz/deju-meistarklases.

 

Sestdien, 14.septembrī Zaļumballe Raiņa mājā Berķenelē.

Sarīkojums sāksies plkst. 15.30 ar folkloras kopu dižošanos, bet no plkst. 16.00 līdz 18.30 ikvienam būs iespēja izdejoties dančos, ko spēlēs un vadīs Augšdaugavas novada folkloras kopas “Dyrbyni”, “Ritam”, “Speiga” un etnokompānija “Zeidi” no Rīgas. Paralēli dančiem notiks arī ābolu plātsmaižu kulinārās meistarklases. Dalība ir bezmaksas. Dreskods – tautastērps, 19.gs. svētku tērps vai tā elementi.

 

Dzejas dienu pasākumus rīko Aušdaugavas novada Kultūras un tūrisma pārvaldes Raiņa māja Berķenelē ar Augšdaugavas novada pašvaldības Centrālās pārvaldes finansiālu atbalstu. Dzejas dienas ir publisku dzejas lasījumu tradīcija, kas Latvijā iedibināta 1965.gadā, kad tika atzīmēta Raiņa 100. dzimšanas diena.

Deju meistarklasi un Zaļumballi Aušdaugavas novada Kultūras un tūrisma pārvaldes Raiņa māja Berķenelē rīko, īstenojot projektu “Brīvdabas deju tradīciju meistarklases Raiņa mājā Berķenelē”, ko atbalsta Latgales reģiona attīstības aģentūras administrētā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” “Latgales kultūras programma 2024” un Augšdaugavas novada pašvaldības Centrālā pārvalde.

Projekts “Brīvdabas deju tradīciju meistarklases Raiņa mājā Berķenelē” tiek īstenots, lai sekmētu sabiedrības iesaisti un izglītošanu Latgales kultūras daudzveidības saglabāšanā un attīstībā, kā arī nodrošinātu folkloras kopu un brīvdabas deju autentisku tradīciju aktualizēšanu un pieejamību.

Berķeneles pusmuiža, kurā atrodas Raiņa māja Berķenelē, ir Valsts nozīmes vēstures piemineklis un pazīstama kā ievērojamā latviešu literāta un sabiedriskā darbinieka Raiņa (Jāņa Pliekšāna) (1865 – 1929) bērnības zeme. Raiņa māja Berķenelē nodrošina autentisku lauku mājas/saimniecības vidi tradīciju prezentēšanai un īstenošanai mūsdienās. Šeit tiek rīkoti dažādi pasākumi kopā ar folkloras kopām: Dzejas dienas, brīvdabas izrādes, gadskārtu tradīciju svētki (Jāņi, Meteņi, Jurģi), čigānos iešana un citi.

Pasākumu laikā tiks veikta filmēšana un fotogrāfēšana. Iegūtie materiāli tiks izmantoti pasākuma atspoguļošanai, sabiedrības informēšanai un Raiņa mājas Berķenelē popularizēšanai mājaslapā un sociālajos tīklos.


Video par Raiņa māju Berķenelē

Darba laiks

P. 10.00 -18.00

O. 10.00 -18.00

T. 10.00 -18.00

C. 10.00 -18.00

P. 10.00 -18.00

S. SLĒGTS

Sv.  SLĒGTS

 

No 16. oktobra līdz 14. maijam RAIŅA MĀJAS BERĶENELĒ apmeklējumu iepriekš jāpiesaka pa tālr.:29272200, 26638038!

Kontakti

Birkineļi, Kalkūnes pagasts,
Augšdaugavas novads, LV–5449

tālr.: 29272200, 26638038
e-pasts: berkenele@augsdaugavasnovads.lv